Задържаните са искали да протестират срещу незачитането на човешките права в Китай по време на международната икономическа среща на върха, която започна днес в сръбската столица Белград, предаде БНТ, като се позова на МВнР.
Там е и китайският премиер Ли Къцян.

Първоначално сръбските медии обявиха, че са задържани деветима българи, но МВнР уточни, че са седем. БНР съобщи, че освен българите са арестувани и двама руснаци.

"Около 23 ч. на 14 декември седем български граждани са отведени за разговор от служители на криминална полиция", каза за "Фокус" говорителят на Министерство на външните работи Бетина Жотева.

"По обяд днес ще бъде поканен на разговор сръбският пълномощен министър в София, на когото ще бъде поставен въпроса за незабавното освобождаване на нашите съграждани. Същите действия ще бъдат предприети и от нашия консул за Белград”, каза още Жотева.

Протестът не е бил разрешен

Сръбските власти са забранили демонстрация на "Фалун Дафа" и отговорили отрицателно на искането за протест.
Молбата за протестите е била подадена от сръбските практикуващи "Фалун Дафа", а не от българските, както бе съобщено. Нашенците са били гости на сърбите.
Китайската комунистическа партия политизира "Фалун Дафа" през 1999 г. като започва да преследва нейните симпатизанти. Причината за начало на репресиите е, че симпатизантите стават почти 2 пъти повече от членовете на комунистическата партия.

Жотева добави, че вчера на обяд е изпратена нота, в която се настоява МВнР на Сърбия да даде повече информация за нашите съграждани.

„Не е имало никакъв отговор на тази нота доста дълго време и чак след обяд са потвърдили, че българските граждани са арестувани. Те са задържани на основание чл. 39 от НК на Сърбия като заплаха за сигурността на страната, обясни тя.

Българите са отказали помощта на българските дипломатически представители, съобщиха още от МВнР, цитирани от БГНЕС.

След задържането им българите са прехвърлени в затвора в "Падинска скела". Те са били принудени да подпишат декларация, че са дошли в страната, за да организират протест. Силите на реда са им казали, че ако не подпишат, няма да могат да напуснат Сърбия свободно и ще трябва да бъдат депортирани.

Българите ще останат в ареста до четвъртък, стана ясно следобед от писмо, получено в БНР от Милена Атанасова от Българската секция на "Фалун Дафа".

Тя разговаряла с един от задържаните ни в Белград сънародници. Той обяснил, че вътрешният министър на Сърбия е разпоредил да бъдат задържани до четвъртък, когато приключва срещата на високо равнище в Белград.
Опасенията на министъра били, че ще се върнат в Сърбия, за да правят протести.

"Сръбските власти директно се превръщат в съучаснтиици в престъпленията на китайския режим. Те нарушават Конституцията на Сърбия, както и Конвенцията за правата на човека на ООН",
коментираха в декларация от "Фалун Дафа".

През последните няколко дни граничните власти на Сърбия са върнали обратно двама хървати и един словенски гражданин, които също са били членове на организацията "Фалун Дафа".

* В българския сайт на "Фалун Дафа" се обяснява, че това е традиционна китайска духовна практика за самоусъвършенстване на духа и тялото и е част от школата на Буда. В основата стоят ценностите истинност, доброта и търпение. По официални данни до 1999 г. "Фалун Дафа" е най-голямата и най-бързо развиваща се практика от този вид в китайската история, ако не и в световната, и е практикуван свободно в 114 държави по света.

Икономическата среща в Белград

Днешната среща в Белград ще бъде охранявана от над 10 000 сръбски полицаи.
Във форума, който продължава два дни, ще вземат участие лидерите на 16 страни от Източна и Централна Европа.
От българска страна ще участват вицепремиерът Румяна Бъчварова и министрите Лиляна Павлова, Ивайло Московски и Божидар Лукарски.
По-рано бе съобщено, че ще отиде премиерът Бойко Борисов.

Срещата ще бъде открита от сръбския премиер Александър Вучич, китайския му колега Ли Къцян и премиера на Полша Ева Копач.
Очаква се Копач да съобщи за формирането на смесен икономически комитет на Китай и страните от Централна и Източна Европа, чието седалище ще бъде във Варшава.
Ще има бизнес форум с китайски компании, проявяващи интерес да инвестират в региона, предаде БНР.